Yatırım Teşvikleri

Yeni yatırım teşvik sistemi, ülkenin stratejik sektörleri için önem teşkil eden ara mallara olan ithalat bağımlılığını azaltma potansiyeli taşıyan yatırımları teşvik etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır.
Cari açığın azaltılması, az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin genişletilmesi, destek unsuru miktarlarının artırılması, kümelenme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, teknoloji dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesi yeni yatırım teşvik sisteminin temel amaçları arasında yer almaktadır.
1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla geçerli olan yeni yatırım teşvik sistemi dört ayrı rejimden oluşmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar, aşağıdaki teşviklerden eşit oranda faydalanabilmektedir:
 

•    Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları
•    Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları
•    Öncelikli Yatırım Konuları Teşvik Uygulamaları
•    Stratejik Yatırım Teşvik Uygulamaları
 

Ayrıca, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” yatırımlarına ilişkin teşvik uygulamaları bulunmakta, yatırımlara proje bazlı destek de sağlanmaktadır.
Yatırım Teşvik Sisteminde Sağlanan Destek Unsurları:

 

1)    KDV İstisnası: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
2)    Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
3)    Vergi İndirimi: Vergi İndirimi; gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, bölgesel teşvik uygulamaları ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanır.
4)    Faiz veya Kar Payı Desteği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman desteğidir. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, Ar-Ge ve çevre yatırımları, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır.
5)    Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.
6)    Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır. Stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında düzenlenen teşvik belgeleri için uygulanır.
7)    Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanmasıdır. Genel teşvik uygulamaları hariç olmak üzere, sadece 6. Bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür. Ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenen stratejik yatırımlar için de uygulanabilir.
8)    Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken gelir vergisi stopajının asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle terkin edilmesidir. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür. Ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (TOSHP) kapsamında desteklenen stratejik yatırımlar için de uygulanabilir.
9)    KDV İadesi: Sabit yatırım tutarı 500 milyon Türk Lirasının üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir. 3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 37. maddesi kapsamında imalat ve turizm sektöründe yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları, 31/12/2025 tarihine kadar KDV istisnasından yararlandırılabilir.
Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları

Yatırımın konusu Bölgesel ye da Stratejik yatırım uygulamaları kapsamına girmiyor ise, belirli koşulların sağlanması halinde Genel Yatırım Teşvik Uygulamasının sağlamış olduğu desteklerden faydalanılmaktadır. 

Manisa’da Genel Yatırım Teşvik uygulamalarından faydalanılması için Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Saruhanlı ve Selendi’de asgari yatırım tutarı KDV hariç 1.500.000.-TL, diğer ilçelerde 3.000.000,00.-TL olarak belirlenmiştir.

Genel Teşvik Kapsamında Uygulanacak Destek Unsurları:

1) KDV İstisnası

2) Gümrük Vergisi Muafiyeti

 

Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları

 Bölgesel teşvik uygulamalarında illerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır. İller, SEGE 2011 çalışması esas alınarak 6 bölgeye ayrılmıştır. Buna göre Manisa’nın Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Saruhanlı ve Selendi ilçeleri 3. Bölgede diğer ilçeleri ise 2. Bölgede yer almaktadır. OSB’lerde yapılan veya sektörel işbirliğine dayalı yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından yatırım yapılacak ilçelere bağlı olarak bir üst düzey (3. veya 4. Bölge) teşvik oranlarından istifade ederler. 

Destek Unsurları

Manisa 2. Bölge İlçeleri

(Diğer ilçeler)

Manisa 3. Bölge İlçeleri

(Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Saruhanlı ve Selendi)

OSB Dışı

OSB İçi

OSB Dışı

OSB İçi*

KDV İstisnası

Gümrük Vergisi Muafiyeti

ü

ü

ü

ü

Vergi İndirimi***

Vergi İndirim Oranı

%55

%60

%60

%70

Yatırıma Katkı Oranı**

%20

%25

%25

%30

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Uygulama Süresi

3

5

5 yıl

6 yıl

Destek Oranı

%15

%20

%20

%25

Yatırım Yeri Tahsisi

ü

ü

ü

ü

Faiz / Kar Payı Desteği****

TL Kredi

X

X

3 Puan

3 Puan

Döviz/Dövize Endeksli Kredi

X

X

1 Puan

1 Puan

* Anılan ilçelerde hâlihazırda OSB bulunmamakta olup OSB kurulum çalışmaları devam etmektedir.  

** Yatırıma Katkı Oranı= Devletin Sağlayacağı Vergi İndirimi / Toplam Yatırım Tutarı

*** İmalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 31.12.2023 tarihi sonuna kadar gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı mevcut orana 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirim oranı %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak kullanılır.

**** Azami faiz desteği tutarı OSB içinde ve dışında gerçekleştirilen yatırımlarda 1 milyon TL’dir. Faiz desteğine esas tutar toplam yatırım tutarının %70’ini aşamaz.

 

Detaylı bilgi için Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nün web sitesini ziyaret ediniz.