Manisa’da İş Kurmak

2004-2005 yıllarında Financial Times tarafından "Dünya'nın En Uygun Yatırım Kenti" seçilen Manisa, gelişim seviyelerine göre sıralanmış 6 bölge arasında 3. Sırada yer almaktadır. Bir Anadolu kenti gibi yüksek miktarda yatırım teşvikinden yararlanan Manisa, aynı zamanda Türkiye’nin 3. Büyük metropolü İzmir’e yakınlığı (sadece 30 km) ile büyük şehir avantajlarını da yatırımcısına sunmaktadır. Hem teknik anlamada donanımlı işgücü, hem de lokasyonu itibarıyla sunduğu lojistik imkanları ile Manisa yatırımcılar için tercih konusudur. İlde beş tanesi aktif olarak faaliyet gösteren altı adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır (Kula Deri İhtisas OSB ile ilgili faaliyetler başlamadığından sayı dışı bırakılmıştır) ve gelişmiş ulaşım ve altyapı tesisleri, sosyal ve kültürel aktiviteleri ile Kütahya, yaşamak için güvenli ve huzurlu bir yer sunmaktadır.

Manisa OSB, Manisa Turgutlu OSB, Salihli OSB, Akhisar OSB ve Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas OSB'den oluşmak üzere Manisa ilinde faal olan 5 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Yatırımlarınızı bu OSB’lerde gerçekleştirebileceğiniz gibi kamu arazilerinde veya özel arazilerde de gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, OSB içinde yatırım yapmanız halinde, yatırım teşviklerinden daha yüksek oranda faydalanabileceğiniz gibi OSB yönetiminin sağladığı altyapı hizmetlerinden faydalanarak işletim maliyetinizi azaltabilirsiniz.

Yatırımlarınızı OSB dışında da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, OSB içinde yatırım yaptığınız takdirde, OSB yönetimi tarafından sağlanan düşük işletme maliyetlerinden yararlanabilir ve yatırım teşviklerinden daha yüksek oranlarda yararlanabilirsiniz.

Manisa, gıda ürünleri imalatı, kauçuk ve plastik ürünler imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, bilgisayar, eletronik ve optik ürünlerin imalatı, elektrikli teçhizat imalatı ile makine ve kalıpçılık sektörlerinde olgunlaşmıştır. Söz konusu alanlardaki teknolojik gelişmişlik ve teknik destek sağlayacak iş gücünün varlığı savunma sanayi için de Manisa’yı cazip hale getirmiştir.

Manisa'daki 6 OSB'den 4'ünde, elektrik, doğalgaz (Salihli OSB hariç), su ve ulaşım hatları dâhil olmak üzere mevcut altyapı, yatırımlar için hazır ve elverişlidir. Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Ürünleri İhtisas OSB’lerinin imar planı tamamlanmış olup altyapı çalışmalarının kısa süre içinde başlaması beklenmektedir.

Manisa demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığında oldukça avantajlı konumdadır. 3. Büyük metropol İzmir’e yalnızca 20 dk mesafede olan ilimiz Ankara ve İstanbul’a havayolu ile kolayca bağlantı sağlanabilmektedir. Manisa’ya Alsancak Limanı 30 km uzaklıkta olup, uluslararası ulaşım hem hava hem de deniz yolu ile Manisa’dan çok kolaydır.

Manisa'da gençlerin işgücü piyasasının gerektirdiği nitelikleri elde edebilmelerini sağlamak üzere çok sayıda meslek lisesi ve bir adet üniversite bulunmaktadır. Ayrıca yakın metropol İzmir de Manisa için güçlü bir insan kaynağı rezervidir.

Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir’in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.

Manisa, işlerinizi hızlı bir şekilde halledebileceğiniz ve zamanınızı sosyal aktiviteler için ayırabileceğiniz İzmir’e 15 dakikada ulaşabileceğiniz Ege bölgesinde yer alan huzurlu bir şehirdir. Kafeleri, sinemaları, parkları, alışveriş merkezi ve hemen her ilçesinde düzenlenen çeşitli festivalleriyle, burada yaşamın tadını kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Yemyeşil doğası, şehrin hem sakinlerine hem de açıkhava etkinlikleri yapmak isteyen ziyaretçilere sunduğu en çarpıcı özelliklerden biridir. Ayrıca Manisa ziyaret edilecek yerler açısından oldukça zengindir.

Manisa’da, öğrencileri günümüz dünyasının gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmayı, öğrencilerin insan haklarına dayanan sosyal ve kültürel nitelikler edinmelerini ve fiziksel, zihinsel, ahlaki, manevi yönlerini geliştirmeyi amaçlayan, ilköğretim okulları, ortaokullar, liseler, mesleki ve teknik okullardan oluşmak üzere çok sayıda temel eğitim okulları ve 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 15 Meslek Yüksekokulu, 23 Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere toplam 57 akademik birim ile eğitim-öğretim ve araştırma çalışmalarını sürdürmekte olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversiteler, öğrencilerini bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk bilinci içinde çeşitli alanlarda mesleki niteliklere sahip olacakları şekilde yetiştirmektedir.

18 kamu hastanesi, 9 özel hastane ve 1 üniversite hastanesi olmak üzere toplam 28 hastane Manisa’da hizmet vermektedir. Bu hastanelerde görev yapan 2.331 hekim ve toplam 9.706 sağlık personeli ile ilde yaşayanlara yüksek standartlarda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Hastaneler ile sağlanan toplam yatak kapasitesi 4.425 olup ilde yüz bine düşen yatak sayısı 313 ile ülke ortalamasının üzerindedir.